Chuť a kvalitu jídla při grilování může výrazně ovlivnit zanedbaný rošt. Aby se z této kratochvíle nestala pohroma, je důležité dbát na správné postupy a udržovat gril v kondici? Jak se tedy na grilovačku pořádně připravit?

avatar

Jakub Krupička
Beznadějný melancholik se srdcem rockera!

Jak si vychutnat grilování? Postarejte se o čistý gril<

Pokud se domníváte, že vše začíná a končí u pořádné flákoty, byli byste na omylu. Zásadní úspěch správného barbercue tkví vroztopeném grilu a řádně připraveném roštu. Na něm se totiž při grilování zachycují veškeré nečistoty, které při nedostatečném odstranění ovlivňují chuť grilovaných pochutin.

Čistota půl zdraví

Stejně jako po každém vaření umýváte hrnce, i gril si zaslouží pořádnou péči. Ať už máte gril na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický, nečistoty se objeví vždycky. Po každém grilování gril vypalte, a to tak dlouho, dokud se z grilu nepřestane kouřit. Další nečistoty se rovněž nejlépe odstraňují po samotném grilování, kdy po ochladnutí snadněji odstraníte zbytky jídla a spáleného tuku.

Na čištění nepotřebujete žádné speciální saponáty, postačí voda a běžné prostředky. Pokud máte gril na dřevěné uhlí, pořiďte si speciální kartáč, díky kterému bude údržba roštu snadnější.

Rozpálit a promazat

Pakliže máte gril dokonale čistý, můžete přistoupit ke grilování. Aby ale byly pochutiny správně připravené, měli byste pamatovat na základní pravidla. Rošt musí být vždy správně rozpálený, aby se k němu potraviny nepřichytily.

Teplota ve středu grilu by se měla pohybovat mezi 250 až 300 °C. Příliš rozpálený gril je ale také na škodu. Maso se pak negriluje, ale pálí. Výsledkem je kus černé hmoty, který je uvnitř syrový.

Abyste zabránili tomu, že se maso i přes správnou teplotu přichytí, potřete rošt trochou oleje nebo na něj položte alobal.

Jak jste na tom s péčí o gril? Čistíte ho po každém grilování, nebo si na to vzpomenete až na konci sezóny?

Líbí se vám tento příspěvek?

Nepřehlédněte další zajímavé příspěvky

Přidejte komentář