Dobré zprávy – ne všechno, co vám fakt chutná je pro vás nutně špatné. Tedy, alespoň ne pro bělost vašich zubů. Zde je pět pokrmů, které vám zaručí silný a zářivý chrup.

avatar

Nicol Magrotová
Jsem třiadvacetiletá diagnostikovaná učitelka

Steak

Jděte do flákoty! Podle Americké zubařské asociace (Amercian Dental Association) fosfor v mase chrání sklovinu a kosti. Navíc žvýkání lehce propečeného hovězí je vlastně posilování žvýkacích svalů a dásní, takže čím víc žvýkáte, tím silnější a čistší máte zuby, potud mají ty šílené reklamy na žvýkačky pravdu.

5 překvapivých jídel, které vám udrží zářivý úsměv

Hořká čokoláda

I když to tak nevypadá, extra hořká čokoláda je taky kámoš. Tanin, antioxidant v kakau, chrání zuby před bakteriemi a ničí mikroorganismy, které způsobují, že váš dech vhání kolemjdoucím slzy do očí. Čokoláda také obsahuje chemickou sloučeninu teobromin, který posiluje zubní sklovinu. Dopřejte si čokoládu, která obsahuje alespoň sedmdesát procent kakaa. Zvýšíte tak hladinu taninu a nepředávkujete se cukrem jak Pergnerová perníkem.

Sýr

Další mňamka, která pomůže vašemu chrupu a navíc vás nastřelí vápníkem. V nedávné studii na 68 lidech, kteří si dva dny nečistili zuby, zvýšila konzumace sýru v jejich ústech pH ke skoro stejným hodnotám, jako v tlamách čerstvě vyčištěných. Kyselé prostředí ve vašich ústech (hodnoty pod 5.5) může narušit sklovinu, vaše zuby získají barvu ranní moči a začnou se vám kazit. Jaký sýr by neměl ve vašem jídelníčku chybět? Je to cheddar, který také zachránil chrup vzorku zkoumaných. Nivu radši nechte ležet.

Sýry

Umělé sladidlo

Všechny vlny svěžesti a hollywoodské úsměvy na slovo vzatých odborníků v reklamách na žvýkačky jsou jen přílivy lží a svalové křeče zaplacených herců, pokud se nejedná o žvýkačky s umělým sladidlem nazvaným xylonin. Je to jediné sladidlo, které vám udrží bílé zuby a nezvětší pneumatiku v pase.

Čaj

Ano, o zázračných účincích čaje jste už četli tolik, že už jen čekáte, kdy vyléčí prvního HIV pozitivního. S příznivým účinkem na chrup jste si ho ale asi nespojovali. Jedna studie v časopise The Journal of the American Dental Association zjistila, že díky vysokému obsahu polyfenolů dokáže čaj vymýtit bakterie, kyseliny i dokonce i glukosotransferázu – enzym, kvůli kterému se plak drží vaší skloviny jako korály útesu. Během procesu růstu do sebe navíc čaj nasává spoustu fluoridu obsaženého v děšťové vodě. Podobný obsah fluoridu má i obyčejná voda z kohoutku, takže kašlete na balenou vodu za dvacku.

      

Líbí se vám tento příspěvek?

Nepřehlédněte další zajímavé příspěvky

Přidejte komentář